Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgers voormalig Nederlands-Indië, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Peter Roovers (1902-1993)
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Maasbommel, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Massbommel, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Maasbommel is een natuurstenen beeld van een vrouw die in haar hand een bloem vasthoudt, waar haar blik op is gericht. Het beeld is op een zuil geplaatst, die op een voetstuk van bakstenen staat. In de zuil is een tekst gebeiteld. Aan de voet van het beeld bevindt zich een stenen plaquette met tekst.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN
DIE VOOR HET VADERLAND VIELEN

J.G. VAN GELDER
GREBBEBERG 12 MEI 1940

H.J.J. VAN GELDER
TJIMAHI 9 APRIL 1949'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gelder Jacobus Gradus 10-10-1914 12-05-1940
Gelder Henricus Jacob Johannes 26-04-1928 04-04-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Maasbommel herinnert aan twee medeburgers die respectievelijk bij de Slag om de Grebbeberg en in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Jacobus Gradus van Gelder en H.J.J. van Gelder.

Jacobus Gradus van Gelder werd geboren op 10 oktober 1914 te Altforst. Hij was dienstplichtig soldaat en kwam om het leven op 12 mei 1940 bij de Slag om de Grebbeberg. Hij werd gevonden op 16 mei 1940 in de berm zuid van de straatweg Rhenen - Wageningen, naast het Hoornwerk, voor de oostelijke oever van de Grift, onderaan de Grebbeberg. Jacobus van Gelder ligt begraven op het Militair Ereveld Grebbeberg.

H.J.J. van Gelder kwam om het leven op 9 april 1949 in Cimahi (in de oude Indonesische spelling 'Tjimahi') in het voormalig Nederlands-Indië en thans Java.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.grebbeberg.nl/ereveld/graf_190.html.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.