Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Dobbe.

Gasselte, monument aan het Lutkenend
Gasselte, monument aan het Lutkenend
Gasselte, monument aan het Lutkenend
Gasselte, monument aan het Lutkenend
Gasselte, monument aan het Lutkenend

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Lutkenend in Gasselte (gemeente Aa en Hunze) is een zwerfkei, waarop een plaquette en een houten kruis zijn bevestigd. Op het herdenkingskruis is het ronde embleem van de SAS (Special Air Services) bevestigd. Voor de steen is een klein perkje aangelegd. Links hiervan staat een informatiebord op een paal.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TIJDENS OPERATIE
"AMHERST"
VOOR ONZE VRIJHEID
GEVALLEN
KORP. FERNAND BEGUE
FRANSE PARACHUTIST
MADAGASCAR
*30 NOVEMBER 1924
CASSELTE
+9 APRIL 1945 DU CIEL LA LIBERTE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Lutkenend in Gasselte (gemeente Aa en Hunze) is opgericht ter nagedachtenis aan een geallieerde parachutist die nabij Gasselte in de bevrijdingsdagen is gesneuveld. Hij maakte deel uit van de Special Air Services (SAS).

De parachutisten van de SAS werden in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven Drenthe gedropt om door middel van sabotageacties verwarring te stichten onder de Duitse troepen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van H. Schut uit Vries (opgegroeid in Gasselte).

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht