Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Paul Grégoire (1915-1988)
Onthulling: 14 mei 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Jan Thiesschool.

Rolde, monument op de Kerkbrink (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rolde, monument op de Kerkbrink (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Kerkbrink te Rolde (gemeente Aa en Hunze) is een wit natuurstenen beeld van een mannenfiguur die een drinkbak torst. Op de rand van de drinkbak zijn de namen van een aantal oorlogsslachtoffers aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Kerkbrink te Rolde (gemeente Aa en Hunze) is opgericht ter nagedachtenis van alle mensen die het leven lieten in de meidagen van 1940, in de bezettingstijd of in het voormalige Nederlands-Indië. Onder hen waren twaalf joodse medeburgers.

De namen van de twaalf joodse slachtoffers luiden:

Aron S. Fiesler, Israel M. Fiesler, Masche Fiesler-Nachtgeist, Aron Schaap, August Schaap, Bendix Schaap, Fritz Schaap, Joachim Schaap, Leoni J.A. Schaap, Sonja Schaap, Mily Schaap-Simon en Anna Schaap-Stein.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 mei 1948.

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht