Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 5 oktober 1994
Adopteer dit monument.

Made, Pools monument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Made, Pools monument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Pools monument in Made (gemeente Drimmelen) bestaat uit twee metalen zuilen die zijn geplaatst op een rond natuurstenen plateau. Het plateau is te bereiken met een trap van vier treden. Op de zuilen is het embleem van de 1e Poolse Pantserdivisie aangebracht. Het monument is geplaatst in een parkachtige omgeving. Voor het monument staan twee vlaggenmasten.

Op het monument staan ook de namen vermeld van 42 oorlogsslachtoffers uit Made en Drimmelen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument herinnert de inwoners van Made (gemeente Drimmelen) aan de rol die de 1e Poolse Pantserdivisie heeft gespeeld bij de bevrijding van Zuid-Nederland.

In 1942 is de 1e Poolse Pantserdivisie opgericht. Vanaf september 1944 was deze divisie betroken bij de bevrijding van Nederland. Na een voorspoedige opmars en de bevrijding van Breda medio september 1944, stokte de opmars eind september ten noorden van Breda. De Polen weken uit naar Oosterhout, alswaar ze hulp kregen van de Prinses Irene Brigade en Britse en Amerikaanse troepen. Met hun hulp bevrijden zij op 4 oktober onder ander Made.

Onthulling
Het monument is op 5 oktober 1994 onthuld door de Poolse president Lech Wałęsa en Koningin Beatrix.

Locatie
Het Pools monument is gelegen in het Park in Made.

Bronnen

Stichting Stedenband Made en Drimmelen-Kozmin;

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

De Kok | 2 mei 2020