Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Couzijn
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Made, monument aan het voormalige raadhuis (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Made, monument aan het voormalige raadhuis (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het voormalige raadhuis van Made (gemeente Drimmelen) is een natuurstenen scultuur van een geknielde man die een zijn handen naar de hemel uitstrekt en een vogel loslaat. De sculptuur is bevestigd boven een oudere hardstenen plaquette.

Tekst
Onder aan de scultuur is een tekst aangebracht. Deze tekst luidt:

'4-5 NOVEMBER 1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het voormalige raadhuis van Made (gemeente Drimmelen) herinnert aan de bevrijding van Made in november 1944.

Locatie
Het monument is opgenomen in de muur van de bordestrap van het voormalige raadhuis te Made.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Monumentenfonds Brabant.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht