Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Hildo Krop (1884-1970)
Onthulling: 5 mei 1948
Adopteer dit monument.

Steenwijk, oorlogsmonument (foto: René en Peter van der Krogt)
Steenwijk, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)
Steenwijk, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)
Steenwijk, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)
Steenwijk, oorlogsmonument (foto: René en Peter van der Krogt)
Steenwijk, oorlogsmonument (foto: René en Peter van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is een bronzen beeld van een staande halfnaakte vrouwenfiguur die de Nederlandse vlag over een liggende mannenfiguur heeft gedrapeerd. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Achter het beeld is een gedenkmuur van baksteen en witte natuursteen geplaatst. Aan de achterzijde van de gedenkmuur is een bronzen reliëf van St. Clemens, het oude wapen van Steenwijk aangebracht.

Teksten
De tekst op de linkerzijde van de gedenkmuur luidt:

'TER HERINNERING AAN DE GEVALLENEN
1940'.

De tekst op de rechterzijde van de gedenkmuur luidt:

'TER GEDACHTENIS AAN DE BEVRIJDING
1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Daarnaast herinnert het aan de bevrijding van Steenwijk in 1945.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst voor de villa Rams Woerthe, het voormalige gemeentehuis van Steenwijk, gelegen aan de Gasthuislaan 2 in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland). Thans is dit gebouw in gebruik als bestuurscentrum.

Bronnen


  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht