Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Exloo, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: Gemeente Borger-Odoorn)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is een zwarte plaquette, geplaatst op twee houten staanders. De omtrek van het vliegtuig dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort, wordt gemarkeerd door veldkeien. Bij de plek zijn beukenbomen geplant.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'OP 11 JANUARI 1944 STORTTE HIER EEN
AMERIKAANSE LIBERATOR B-24 BOMMENWERPER
NEER, WAARBIJ ALLE BEMANNINGSLEDEN OM
HET LEVEN KWAMEN.

A.P. ANTHONY
R.D. BARBER
J.E. URBAN
H. SMITH
G. PETULA
J. DEFFNER
W.R. MC CLELLAN
S. FRIEDMAN
F. BRENNER
J.J. KELLY.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan tien omgekomen bemanningsleden van een Liberator B-24 bommenwerper die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog is verongelukt.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

A.P. Anthony, R.D. Barber, F. Brenner, W.R. McClellan, J. Deffner, S. Friedman, J.J. Kelly, G. Petula, J.E. Urban en H. Smith.

Locatie
Het monument bevindt zich in de boswachterij Exloo, ingang Burg. J. v. Rooijenpad te Exloo (gemeente Borger-Odoorn). De boswachterij ligt op de Hondsrug, tussen Emmen en Borger.

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht