Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 12 mei 1946
Adopteer dit monument.

Smitshoek, monument aan de Bakkersdijk (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Bakkersdijk in Smitshoek (gemeente Barendrecht) is een plaquette van witte natuursteen, ingemetseld in een omlijsting van rode baksteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE MAKKERS
HAN LANSDORP EN JAAP NEDERVEEN
10 MEI 1940
IN DIENST VAN HET VADERLAND GEVALLEN
4e BATTERIJ LUCHTDOELARTILLERIE'.

Wijziging
Oorspronkelijk was de plaquette ingemetseld in de muur van de Zuiderrandschool. Toen deze school werd gesloopt, is het gedenkteken verplaatst naar het plein voor de N.H. kerk.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Bakkersdijk in Smitshoek (gemeente Barendrecht) is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen van de 4e Batterij Luchtdoelartillerie, die op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Han Lansdorp en Jaap Nederveen.

De 4e Batterij Luchtdoelartillerie (bestaand uit drie vuurmonden van 7,5 centimeter) maakte deel uit van de bescherming van het vliegveld Waalhaven. Maar het geschut was bij de Duitse overval op 10 mei 1940 onbruikbaar door sabotage. De bemanning trad daarna op tegen de neerkomende valschermtroepen van de bezetter. Op de toegangswegen werden barricades opgeworpen. Ook werden er verkenningstroepen uitgezonden. Bij de gevechten sneuvelden twee Nederlandse militairen. Jaap Nederveen werd op 24 mei begraven te Barendrecht en Han Lansdorp op 16 mei. Na een verzoek van de familie is Lansdorp herbegraven op de Algemene begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 mei 1946.

Sprekende beelden: lees hier het getuigenverhaal van Victor Draaijer

Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor de N.H. kerk aan de Bakkersdijk in Smitshoek (gemeente Barendrecht).

Bronnen

  • Gemeente Barendrecht;
  • Historische Vereniging Barendrecht;
  • De gevallenen van Barendrecht - Herdacht op 4 mei, samenst. A.M. Overwater (gemeente Barendrecht, 1988). ISBN 90 71767 04 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.