Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Zweng.

Exloo, verzetsmonument (foto: Gemeente Borger-Odoorn)
Exloo, verzetsmonument (foto: Gemeente Borger-Odoorn)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is een houten kruis.

Op het herdenkingskruis zijn de namen en de geboorte- en overlijdensdata van vijf verzetsstrijders aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Borgdorff Johannis Christiaan 15-12-1908 19-09-1944
Breukelaar Derk Nicolaas 11-02-1896 19-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf verzetsstrijders die hier op 14 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De verzetsstrijders kenden elkaar niet. Zij werden afzonderlijk in de loop van september 1944 gearresteerd. Vervolgens werden ze gevangen gezet in een kamer aan de voorzijde van het Scholtenhuis in Groningen. Op 19 september 1944 werden zij allen in de boswachterij Exloo gefusilleerd. Eén persoon overleefde de schietpartij en werd vrijgelaten.

Locatie
Het monument bevindt zich in de boswachterij Exloo, ingang Burg. J. v. Rooijenpad te Exloo (gemeente Borger-Odoorn). De boswachterij ligt op de Hondsrug, tussen Emmen en Borger.

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Voor meer informatie
Het houten kruis 50 jaar na dato van A.F. Smith en A.G.M.M. van de Vooren (1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.