Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de boswachterij Odoorn te Odoorn (gemeente Borger-Odoorn) bestaat uit drie zwerfkeien. Op elke gedenksteen is een kleine metalen plaquette met tekst aangebracht.

Teksten
De tekst op de linkse steen luidt:

‘DE TWEEDE WERELDOORLOG MAAKTE OOK NA AFLOOP SLACHTOFFERS.

OP 22 JULI 1945 VERLOOR OP DEZE PLAATS

DERK PEPPING

VEERTIEN JAAR OUD, SAMEN MET ZIJN BROERTJE
EN VRIENDJE HET LEVEN BIJ HET SPELEN MET
ACHTERGEBLEVEN DUITSE MUNITIE’.

De tekst op de middelste steen luidt:

‘DE TWEEDE WERELD OORLOG MAAKTE OOK NA AFLOOP SLACHTOFFERS.

OP 22 JULI 1945 VERLOOR OP DEZE PLAATS

KORNELIUS PEPPING

NEGEN JAAR OUD, SAMEN MET ZIJN BROER
EN VRIENDJE HET LEVEN BIJ HET SPELEN MET
ACHTERGEBLEVEN DUITSE MUNITIE’.

De tekst op de rechter steen luidt:

‘DE TWEEDE WERELDOORLOG MAAKTE OOK NA AFLOOP SLACHTOFFERS.

OP 22 JULI 1945 VERLOOR OP DEZE PLAATS

REMMELT GROENWOLD

VEERTIEN JAAR OUD, SAMEN MET ZIJN TWEE
VRIENDJES HET LEVEN BIJ HET SPELEN MET
ACHTERGEBLEVEN DUITSE MUNITIE’.

De geschiedenis

Het monument in de boswachterij Odoorn te Odoorn (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan de drie kinderen die in de zomer van 1945 zijn omgekomen toen de munitie die in het bos lag is afgegaan. De namen van de slachtoffers luiden:

Derk Penning, Kornelius Pepping en Remmelt Groenwold.

In het bos bij Odoorn had de bezetter een munitieverzamelplaats aangelegd. Kort voor de bevrijding werd de munitie die hier opgeslagen lag door de bezetter opgeblazen. Een deel van de munitie ontplofte echter niet, maar raakte door de explosies verspreid over de omgeving. In de zomer van 1945 speelden in het bos drie kinderen uit de omgeving. Zij kwamen de munitie tegen en begonnen hiermee te spelen. De munitie ging af, waarbij de kinderen werden gedood.

Onthulling
De zwerfkeien zijn na de Tweede Wereldoorlog in het bos van Odoorn geplaatst. In 1997 besloot de gemeente Borger-Odoorn in overleg met familieleden om deze keien te voorzien van naamplaatjes. Ook heeft de gemeente vanaf 1997 de munitie in het bos laten opruimen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de boswachterij Odoorn, aan de Boswachter Meelkerlaan tegenover theehuis Polshoogte, te Oodoorn (gemeente Borger-Odoorn). De boswachterij ligt op de Hondsrug tussen Emmen en Borger.

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over de drie Drentse jongens uit Eeserveen die na de bevrijding om het leven komen door ontplofte Duitse munitie in de bossen van Odoorn. Bouke de Jonge en een ander vriendje overleven de ramp. U kunt de documentaire hier bekijken.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents