Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door CBS De Borgh.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Obs de Meander.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Borger is een zwerfkei met goudkleurige letters. De gedenksteen is geplaatst op een stenen plateau in de vorm van een davidster.

Tekst
De tekst op de zwerfkei luidt:

'HERINNERING AAN ONZE, IN 1942-'43,
UIT DE GEMEENTE BORGER AFGEVOERDE
JOODSE FAMILIES

COHEN
BENJAMIN MOZES
NAATJE
KOOSJE
DIENA

[NIJVEEN]
SIMON JONAS
ROSA

DALSHEIM
FILIPPUS
VROUWKJE
LINA
JACOBA
HERMAN
BERTHOLD

STERN
DAVID
EMANUEL
FROUWKJE
MAURITS.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Cohen Benjamin Mozes 16-08-1874 22-10-1942
Cohen Diena 23-11-1925 19-10-1942
Cohen Koosje 30-03-1920 19-10-1942
Cohen-Korper Naatje 17-03-1886 19-10-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Borger is opgericht ter nagedachtenis aan de zestien leden van drie joodse families die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de zestien joodse slachtoffers luiden:

Benjamin Mozes Cohen, Naatje Cohen, Koosje Cohen, Diena Cohen, Berthold Dalsheim, Herman Dalsheim, Jacoba Dalsheim, Filippus Dalsheim, Lina Dalsheim, Vrouwkje Dalsheim, Simon Jonas Nijveen, Rosa Nijveen, David Stern, Emanuel Stern, Frouwkje Stern en Maurits Stern.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Hunebedstraat te Borger (gemeente Borger-Odoorn).

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.