Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS de Poolster.

Buinen, monument aan de Exloërweg (foto: Gemeente Borger-Odoorn)
Buinen, monument aan de Exloërweg (foto: Gemeente Borger-Odoorn)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Exloërweg in Buinen (gemeente Borger-Odoorn) is een gedenksteen van grijze natuursteen, omgeven door een hekwerk.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'HIER IS GEVALLEN
OP 12 APRIL 1945
BIJ DE BEVRIJDING VAN BUINEN
SWIETE J. PAMIECI
BIELENIEC
STANISLAW POLEN
10 P DRAGONOW
POLISH FORCES.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Exloërweg in Buinen (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan de Poolse soldaat Stanislaw Bieleniec die hier op 12 april 1945 is gesneuveld.

De omgeving van Buinen werd door een Poolse divisie van het geallieerde leger bevrijd. In Buinen verloor één van deze Poolse soldaten het leven bij gevechten.

Oprichting
Kort na de bevrijding zamelde de bevolking van Buinen geld in om een gedenkteken voor de Poolse soldaat op te richten.

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht