Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Bron.

Nieuw-Amsterdam, oorlogsmonument (foto: Hans van Ekelenburg, 4 mei-comité Nieuw-Amsterdam CC BY 3.0
Nieuw-Amsterdam, oorlogsmonument (foto: Hans van Ekelenburg, 4 mei-comité Nieuw-Amsterdam CC BY 3.0)
Nieuw-Amsterdam, oorlogsmonument (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Nieuw-Amsterdam, oorlogsmonument (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Nieuw-Amsterdam (gemeente Emmen) is een houten kruis met aan de voet een plaquette. Het kruis is circa 1 meter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VREDE EN GERECHTIGHEID
TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN'.

Wijziging
Het monument stond eerst op de begraafplaats in Veenoord, het tweelingdorp van Nieuw-Amsterdam. Het monument staat nu op de driesprong van de Dreef-Jagerslaan-Karel Palmstraat op een gazon net even buiten de Algemene Begraafplaats van Nieuw-Amsterdam. De reden dat het monument is verplaatst is dat het op de begraafplaats Veenoord in een verloren hoek stond. De 4 mei commissie van Nieuw-Amsterdam vond dat het een betere en centrale plaats moest krijgen in het dorp zelf. Ook is de loopafstand van de Zuiderkerk, waar elk jaar een herdenkingsdienst wordt gehouden, korter. 

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Nieuw-Amsterdam (gemeente Emmen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Eind jaren tachtig werden in de kernen Sleen, Schoonoord en Veenoord van de toenmalige gemeente Sleen op de begraafplaatsen drie gelijkvormige houten kruizen geplaatst. Dit gebeurde op initiatief van de gemeente.

Locatie
Het monument is geplaatst in een plantsoen op de hoek Jagerslaan/Dreef te Nieuw-Amsterdam (gemeente Emmen).

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Dhr. Aad Vrijhof, 4 mei-comité Nieuw-Amsterdam/Veenoord;
  • Dhr. Hans van Ekelenburg, mmv 4 mei-comité Nieuw-Amsterdam.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Hans van Ekelenburg | 3 maart 2018

Het monument gedenkt de burgerslachtoffers en de verzetsmensen van Nieuw-Amsterdam. Dit waren o.a. Cees Oorlog, Dirk Bosman, Jaap Akkerman, Wilko Emmens, Klaas Gorter, Dirk van Ekelenburg en Cor van Wieren.