Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: I. Manschkow
Onthulling: 1997
Adopteer dit monument.

Dalen, 'Joods monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Dalen, 'Joods monument'
Dalen, 'Joods monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Dalen (gemeente Coevorden) is een zwerfkei met plaquette. De zwerfkei wordt omgeven door een hekwerk met twee davidsterren. Op de gedenkplaat zijn de namen van joodse medeburgers aangebracht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Dalen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan dertien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

Eva Bierman-Nijveen, David J. Bierman, Simon Bierman, Izaäk Jonas Bierman, Frouwke Bierman-Bollegraaf, Jonas Bierman, Henderina Bierman, Eva Bierman, Isaac Bierman, Betje Zilverberg, Hartog Zilverberg, Jacob Zilverberg en Suzanna Zilverberg-ten Brink.

Drie joodse inwoners van Dalen hebben de bezettingsjaren overleefd door onder te duiken, te weten: David Bierman, Jet Bierman en Suze Zilverberg.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1997. Op verzoek van enkele inwoners stelde de gemeente Dalen dat jaar tevens geld beschikbaar voor het opknappen van de Joodse begraafplaats.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de ingang van de Joodse begraafplaats in Dalen (gemeente Coevorden).

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe. (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • ZuidOost nieuws van 21 november 1997;
  • Drentsche Courant van 21 november 1997.

Voor meer informatie
Aanvullende informatie over dit monument is te vinden in de publicatie Stichting Aold Daol'n.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht