Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Dalen, monument voor Carel Otterman (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Dalen, monument voor Carel Otterman (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Dalen, monument voor Carel Otterman (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Carel Otterman in Dalen (gemeente Coevorden) is een gedenknaald van grijze natuursteen. Op de zuil is een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht. Op het gedenkteken zijn de naam en de geboorte- en overlijdensdatum van Carel Otterman aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Carel Otterman in Dalen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman uit Wachtum die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gesneuveld. In zijn functie als ambtenaar op het distributiekantoor 'rommelde' Carel Otterman met distributiebonnen. Wegens zijn verzetsactiviteiten moest hij uiteindelijk onderduiken. Toch heeft de bezetter hem in 1944 opgepakt. Otterman overleed in 1945 in het Duitse concentratiekamp Buchenwald.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de ingezetenen van Wachtum.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe)

Voor meer informatie

  • Wie gedenken wij op 4 mei van K.H. van Tarel;
  • Stichting Aold Daol'n.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht