Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 10 april 1988
Adopteer dit monument.

Emmen, 'Pools monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Emmen, 'Pools monument' (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Emmen, 'Pools monument' (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Emmen, 'Pools monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Pools monument' in Emmen is een zwerfkei, geplaatst op een voetstuk van veldkeien. Op het voetstuk is een zwart gedenkplaatje aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'10 APRIL 1945 - 1E POOLSE PANTSERDIVISIE
EMMEN DANKT DE POOLSE BEVRIJDER.'

Wijziging
Het oorspronkelijke monument stond in de voortuin van hotel 'Bos en Zon'. Vervolgens is het verplaatst naar het Gen. Mazeckplantsoen. Omdat de jaarlijkse herdenking werd verstoord door het bus- en treinverkeer, is in 2006 besloten het monument, voorzien van een nieuw bijschrift, te verplaatsen naar de huidige locatie aan de Noordbargerstraat. Op deze locatie heeft in 1945 een felle strijd gewoed tussen de Duitse bezetter en de Poolse troepen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Pools monument' in Emmen is een eerbetoon aan de troepen van de 1e Poolse Pantserdivisie die in de nacht van 10 op 11 april 1945 de stad hebben bevrijd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Rudy Grimme, eigenaar van hotel 'Bos en Zon'. In dit het hotel heeft de Poolse commandant Stanislaw J.Kowalski overnacht.

Onthulling
Het oorspronkelijke monument is onthuld op 10 april 1988. Het huidige monument is onthuld op 10 april 2006 door burgemeester C. Bijl in het bijzijn van de mevrouw Grimme, weduwe van initiatiefnemer Rudy Grimme.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Noordbargerstraat/Middenweg in Emmen.

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Website Historisch Emmen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht