Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Hoeksteen.

Nieuwlande, monument met de Yad Vashem-oorkonde (foto: Henk Faber)
Nieuwlande, monument met de Yad Vashem-oorkonde (foto: Henk Faber)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument met de Yad Vashem-oorkonde in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen) is een gemetselde muur met in het midden een boog. Hierin is een vitrine gemaakt, waarin een kopie van de Yad Vashem-oorkonde ligt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument met de Yad Vashem-oorkonde in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen) herinnert aan de hulp die de inwoners van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Joodse onderduikers hebben geboden.

Naast het gewapende verzet werd in Nieuwlande ook op grote schaal hulp geboden aan onderduikers en Joodse vluchtelingen. Vanwege deze unieke, collectieve hulpactie, werd op 11 april 1985 aan de gehele bevolking van Nieuwelande door de Israëlische ambassadeur Jaacov Nechushtan een erecertificaat van het Israëlische instituut Yad Vashem uitgereikt.

Johannes Post was de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande. Hij werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld bij Hoogeveen. Tijdens de bezetting liet hij zijn welvarende landbouwbedrijf in Oosterhesselen (Drenthe) in de steek om zich geheel aan het verzetswerk te kunnen wijden. Hij speelde een belangrijke rol, met name in de landelijke Knokploegen. Post was leider van de KP in het noorden van Nederland en ondernam veel sabotageacties en overvallen op distributiekantoren en gevangenissen. Op 16 juli 1944 werd Post in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. De vooraanstaande verzetsman werd begraven op de Erebegraafplaats te Overveen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1985.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Brugstraat in Nieuwlande (gemeente Hoogeveen). Naast dit gedenkteken staat tevens het verzetsmonument. 

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over Coba van der Helm. Op de boerderij van Jan en Annechien van der Helm in Nieuwlande zaten jarenlang drie Joodse onderduikers; de familie Lelie en de advocaat Maurits Levie. De zus van Coba zou later met hun Nederlandse onderduiker Andries van Grondelle trouwen. U kunt de documentaire hier bekijken.

Bronnen

  • Publicatie: Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Yad Vashem;
  • Oorlogs Informatie Centrum Drenthe;
  • Wikipedia.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht