Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Titus Leeser (1903-1996)
Onthulling: 13 april 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door OBS Reestoeverschool.

Meppel, oorlogsmonument (foto: Herman Antonides)
Meppel, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)
Meppel, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Meppel is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur die met zijn linkerhand een slang omknelt. Op de rechterhand van de man staat een kinderfiguur. Het beeld is geplaatst op een tufstenen voetstuk, waarop een heraldisch wapenschild is aangebracht. Achter het beeld staat een halfronde tufstenen muur.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ZIJ STREDEN TEGEN HET KWAAD
OM ONZE TOEKOMST TE REDDEN
1940 1945'.

Op de muur zijn de namen van alle inwoners van Meppel aangebracht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Symboliek
De overwinning op de slang (het kwaad) geeft het jonge leven (de toekomst) een kans.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Timmers Johannes Jacobus 24-04-1922 19-04-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Meppel is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 april 1949.

Jaarlijks wordt er op 13 april, de bevrijdingsdag van Meppel, een Jeugdappel bij het oorlogsmonument georganiseerd door het plaatselijke Comité 4 en 5 mei.

Locatie
Het gedenkteken bevindt zich in het Rosarium in het Wilhelminapark te Meppel.

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over chirurg en gynaecoloog Johan Roelfsema uit Meppel. Hij is een van de eerste slachtoffers van de Silbertannemoorden. Hij wordt op 29 september 1943 in koelen bloede door drie SS’ers doodgeschoten op de Munnikenweg in Ruinen. Zijn vrouw is op dat moment net zwanger van haar kind. Het is een zoon, Roeli. Een zoon die Johan Roelfsema nooit zal kennen. Johan Roelfsema genas Duitsers en Nederlanders. Joden en onderduikers, vriend en vijand. Zonder aanzien des persoons. Maar hij stak zijn minachting voor de bezetter nimmer onder stoelen of banken. Dat werd hem fataal toen de Duitsers een slachtoffer zochten voor represailles van de ondergrondse. U kunt de documentaire hier bekijken.

Bronnen

  • Oorlogs Informatie Centrum Drenthe;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Publicatie Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Erik | 4 mei 2020

| 4 mei 2020

Peter Paul | 4 mei 2020

Anja | 4 mei 2020

Voor onze toekomst

Lonieke | 3 mei 2020

Ina | 1 mei 2020

Robbert Morsink | 1 mei 2020

Aan allen die hun leven gaven voor onze vrijheid!