Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: D. Damtuma
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Ds. Harmen Doornveldschool.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Pieter Zandt Scholengemeenschap.

Staphorst, monument aan de Zuidweg (oude situatie) (foto : B. van Bohemen/ NIOD)
Staphorst, monument aan de Zuidweg (oude situatie) (foto : B. van Bohemen/ NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Zuidweg in Staphorst is een halfronde gedenksteen van natuursteen, geplaatst op een voetstuk gemaakt van gemetselde natuursteen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'J. DE BOER
H.A. HARTHOLT
C.J. MEIJER
B.H.G. NIJENHUIS
J. STOMP

4 APRIL 1945'.

Wijziging
In de jaren 1980 is het gedenkteken tijdens de aanleg van een nieuwe snelweg verplaatst naar de Noordweg. Hier is het monument diverse malen vernield. Daarom heeft de gemeente Staphorst in 2005 besloten om het monument terug te plaatsen naar de Zuidweg, waar sprake is van sociale controle.

De halfronde natuurstenen gedenksteen is vervangen door nieuw exemplaar. Op de nieuwe gedenksteen zijn de namen, die in de oude steen waren uitgehouwen, weergegeven met opliggende metalen letters.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Zuidweg in Staphorst is opgericht ter nagedachtenis aan vijf verzetsstrijders die hier op 4 april 1945 door de bezetter werden gefusilleerd.

De namen van de slachtoffers luiden: J. de Boer, H.A. Hartholt, C.J. Meijer, B.H.G. Nijenhuis en J. Stomp.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Bronnen

  • Gemeente Staphorst;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
  • Bij het samenstellen van de gegevens is gebruik gemaakt van het inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe. Dit project is uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht