Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Ko Vester, Jannie Boerema
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Peest, monument bij het Westerveen (foto: Gemeente Noordenveld)
Peest, monument bij het Westerveen (foto: Gemeente Noordenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het Westerveen in Peest (gemeente Noordenveld) is een gedenksteen van gepolijst graniet met aan de rand roestvrijstalen, geabstraheerde klauwachtige vingers. De steen is 2 meter 50 hoog.

Tekst
Op de gedenksteen is een gedicht van Jannie Boerema aangebracht dat luidt als volgt:

'HET REGENT
EN DE REGEN IS DE VERBINDING
TUSKEN DE ZWAORE WOLKEN
EN HET ZWARTE WAOTER VAN DE
HITLERRING

EEN HAOKENKRUUS, EEN FILIGRAM
EEN WAOTERMAARK VAN BLLOUD EN PRIKKELDRAOD
ZO STEEIT HET TUSKEN ONS
DE ALLERLEEIFSTE KENT, BEKENT GIEN KLEUR

VERTEL MIJ DAN VAN BOMMEN EN VAN BRAAND
VAN HEL, VAN KOGELS EN VAN VUUR
WAT IK NIET WEEITEN KAN
HET GAT IN WAT IK NIET BEGRIEPEN KAN

DE AKKERS LIGGEN AOFGEMETEN ROUW
TE GLENSTERN IN DE STEILE REGEN
GIEN KRUZEN EN GIEN NAOMEN
EEN KERKHOF ZUNDER ZAARKEN'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het Westerveen in Peest (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan de Britse vliegers en Franse parachutisten die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In de oorlogsjaren werd ten zuiden en zuidwesten van Peest (gemeente Noordenveld) een vliegveld aangelegd. Het Westerveen, een veenplasje ten zuidwesten van Peest, werd door de bezetter uitgegraven om te dienen als waterbron bij eventuele branden. Daartoe werden de dichtgegroeide 'armen' van het plasje uitgegraven. De vorm van het uitgegraven Westerveen heeft iets weg van een hakenkruis, waardoor bij de bevolking de naam Hitlerring in zwang kwam. De suggestie dat het Westerveen doelbewust in deze vorm uitgegraven is, wordt weerlegd wanneer oudere kaarten geraadpleegd worden.

Een beschrijving van de Hitlerring is ook opgenomen binnen de database sporen van de oorlog.

Initiatief
De gedenksteen is een bezinningsobject, geschonken door de beide makers, Ko Vester en Jannie Boerema. Met het monument willen zij de discussie over oorlog en tolerantie in onze huidige maatschappij levend houden. Het monument 'kijkt uit' op het Westerveen, in de volksmond ook wel de Hitlerring genoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Locatie
Het monument bevindt zich achter in het bos, Westerveen aan de Hoofdweg in Peest, achter de woning Hoofdweg 2-4. (gemeente Noordenveld).

Bron

-Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).
-Monument voor gisteren, vandaag en morgen.. De jaren '40-'45 in de gemeente Norg, Comité 4 en 5 mei 1995 Norg

Voor meer informatie
Publicatie: Monument voor gisteren, vandaag en morgen. De jaren '40-'45 in de gemeente Norg, een onderzoek van K. Loeff naar Duitse vliegvelden i.o.v. de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (Assen 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht