Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: N. Schriek
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Hooghalen, gedenkraam in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te Hooghalen (gemeente Midden-Drenthe) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Op het raam is een voorstelling afgebeeld van een vrouw die een verzwakte man een drinkbeker aanbiedt, terwijl om hen heen een storm raast.

Tekst
De tekst op het glas-in-loodraam luidt:

'1940 HET NEDERLANDSCHE ROODE KRUIS AAN DE GEMEENTE WESTERBORK 1945
VOOR DE HULP AAN DE JOODSE GEDEPORTEERDEN.'

Wijzigingen
Het gedenkraam bevond zich oorspronkelijk is de hal van het gemeentehuis van Westerbork. Toen het pand verbouwd werd is het raam opgeslagen in de kelders van het gemeentehuis in Beilen. In 2008 heeft men besloten het gedenkraam in langdurige bruikleen aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen te geven. Daar is het op 4 oktober 2008 opnieuw onthuld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te Hooghalen (gemeente Midden-Drenthe) is een geschenk van het Rode Kruis als dank voor de hulp die de inwoners van de gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gegeven aan de joodse gevangenen van doorgangskamp Westerbork. Eenzelfde gebaar heeft het Rode Kruis destijds naar de bewoners van Vught gemaakt. In Vught was in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp gevestigd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, op het terrein van het voormalige kamp Westerbork in Hooghalen (gemeente Midden-Drenthe).

Kijk voor routebeschrijvingen en openingstijden op de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0;
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht