Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Antoine Treis in Oranjekanaal is een houten kruis. Boven het kruis is een gedenkplaat bevestigd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Antoine Treis in Oranjekanaal is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse sergeant die hier in de bevrijdingsweek om het leven kwam.

In de nacht van 7 op 8 april 1945 landden in een groot gedeelte van Drenthe groepjes parachutisten van de Special Air Services (SAS). De meesten van hen waren van Franse afkomst. Deze para's hadden als doel het plegen van sabotageacties en het veroveren van enkele strategisch belangrijke objecten, maar vooral het stichten van verwarring onder de Duitse bezetter. Met deze acties ondersteunden zij het geallieerde leger, dat Drenthe op enkele dagen genaderd was.

Locatie
Het kruis is bevestigd aan de achtermuur van een voormalige vlasfabriek, gelegen aan het Oranjekanaal te Oranjekanaal.

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht