Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1983
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Kindcentrum De Schutkampen.

Smilde, 'Joods monument' (foto: Rob Kreukniet)
Het 'Joods monument' in Smilde voor de restauratie (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' te Smilde (gemeente Midden-Drenthe) is een zwerfkei, geplaatst op een bed van kleine keitjes. Op de zwerfkei is in bronzen letters een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'HERINNERING
AAN
DEPORTATIE
JOODSE
GEMEENSCHAP
1942
SMILDE.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Restauratie
Het monument is in 2010 grondig gerestaureerd en schoongemaakt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Smilde (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden gedeporteerd. In Smilde woonden in 1941 dertien joden, waarvan er twaalf werden omgebracht.

De namen van de twaalf slachtoffers luiden:

Benjamin van Dam, Simon van Dam, Rebekka van Dam-Leezer, David Magnus, Mozes Magnus, Nathan Magnus, Simon Magnus, Louisa Magnus-Gans, Rientje Magnus-van der Wijk, Isaak E. van Spier, Marcus M. van Spier en Regina van Spier-de Jong.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1983.

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht