Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Spier, Herdenkingskruis (foto: Janny Leungen CC BY 3.0)
Spier, Herdenkingskruis (foto: Janny Leungen CC BY 3.0)
Spier, Herdenkingskruis (foto: Janny Leungen CC BY 3.0)
Spier, Herdenkingskruis (foto: Janny Leungen CC BY 3.0)
Spier, Herdenkingskruis (foto: Janny Leungen CC BY 3.0)
Spier, Herdenkingskruis (foto: Janny Leungen CC BY 3.0)
Spier, Herdenkingskruis (foto: John Nieskens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Herdenkingskruis in Spier (gemeente Midden-Drenthe) is klein en grijs.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'21
STRIJDERS
GEFUSILLEERD
10 APRIL 1945.'

Wijziging
Het monument heeft een prominentere plaats gekregen. Daarnaast is er een informatiebord geplaatst met het verhaal. Ook is er in 2018 een bankje en een luistersteen bijgeplaatst. Tevens is er op een metalen plaquette bij het monument een lijst van slachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Herdenkingskruis in Spier (gemeente Midden-Drenthe) herinnert aan een fusillade die op 10 april 1945 nabij deze plek plaatsvond.Het monument is opgericht ter nagedachtenis van 14 mannen die op 10 april 1945 door de Duitsers ter plaatse met een nekschot om het leven zijn gebracht. Het op het kruis genoemde aantal van 21 slaat overigens op de hele groep van de Wijsterseweg. Op de Wijsterseweg zelf en onderweg naar het noorden werd een aantal van hen reeds vermoord.

In de nacht van 7 op 8 april 1945 landden in een groot gedeelte van Drenthe groepjes parachutisten van de Special Air Services (SAS). De meesten van hen waren van Franse afkomst. Deze para's hadden als doel het plegen van sabotageacties en het veroveren van enkele strategisch belangrijke objecten, maar vooral het stichten van verwarring onder de Duitse bezetter. Met deze acties ondersteunden zij het geallieerde leger, dat Drenthe op enkele dagen genaderd was. De Drentse bevolking was blij verrast met de komst van de para's en gaf hen een warm welkom. Hun aanwezigheid gaf de bevolking het gevoel al bijna bevrijd te zijn. De kracht van de Duitse bezetter werd hierbij in een aantal gevallen onderschat. De bezetter wist de para's bijvoorbeeld bij de buurtschap Wijsterseweg en in het dorp Diever te verjagen, waarna de bevolking zwaar gestraft werd voor hun geboden hulp aan de para's.

Zo werden bewoners van de buurtschap Wijsterseweg door de bezetter als gevangenen meegevoerd. Zij trokken richting het noorden, waarbij de bezetter zich uiteindelijk van hen 'ontdeed' in de buurt deze plaats. 

Locatie
Het Herdenkingskruis is geplaatst aan de Morainweg, gelegen aan een klein dwarsweggetje tussen snelweg en 'parallelweg', ten noorden van het dorp Spier (gemeente Midden-Drenthe).

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Voor meer informatie
De bevrijding van Pesse en omgeving, R.A. Smit e.a. (ed.).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht