Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: P.J.T. Freeve
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Hekakker.

Norg, verzetsmonument Bonhagen (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei CC B.Y 3.0)
Norg, verzetsmonument Bonhagen (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei CC B.Y 3.0)
Norg, verzetsmonument Bonhagen (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei CC B.Y 3.0)
Norg, verzetsmonument Bonhagen (foto: Gemeente Noordenveld)
Norg, verzetsmonument Bonhagen voor 2015 (foto: Gemeente Noordenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Norg (gemeente Noordenveld) is een zwerfkei, waarop een plaquette is aangebracht. De steen is geplaatst op een cirkelvormig muurtje van bakstenen. De cirkel heeft een opening. De diameter van het monument is binnenwerks ongeveer 2 m en de muur is ongeveer 50 cm dik. De opening in de muur is 40 cm breed. De kei is 1,50 m bij 1 m.

Symboliek
De open cirkel symboliseert het doorbroken leven.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'8 APRIL 1945

ER IS EEN WETEN VAN ELKAAR
DAT TIJD EN AFSTAND OVERWINT
IDA GERHARDT

H. BENNINK 22 JAAR
W.J. BERG 46 JAAR
A. BOSSCHER 39 JAAR
H. VAN DIJK 46 JAAR
H.P. DE JONG 40 JAAR
J. STOFFELS 26 JAAR
J.J. DE VRIES 54 JAAR
W.C. WARDENAAR 24 JAAR.
R. ZWERVER 26 JAAR
M. ZWERVER 22 JAAR.'

Symboliek
De opening in de cirkel symboliseert het gebroken leven van de gefusilleerde verzetsstrijders.

Wijziging
Op 8 april 2015 is de gedenkplaat met toestemming van de kunstenaar vervangen door een nieuwe plaat. Op deze plaats staat de juiste leeftijd van de heer Bosscher vermeld. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bennink Hendrik 20-08-1921 08-04-1945
Berg Willem Jelle 03-05-1898 08-04-1945
Bosscher Arent 12-03-1906 08-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Norg (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan tien verzetsmannen die hier op 8 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

H. Bennink, W.J. Berg, A. Bosscher, H. Van Dijk, H.P. De Jong, J. Stoffels, J.J. De Vries, W.C. Wardenaar, R. Zwerver en M. Zwerver.

Op 8 april 1945, kort voor de bevrijding van Drenthe, fusilleerde de bezetter op deze plaats tien verzetsstrijders. Zij zaten gevangen in de stad Groningen. Ook bij Oosterduinen (Norg) zijn op die dag 8 verzetsmensen gefusilleerd die in Groningen gevangenzaten. Bij Norg is een overeenkomstig monument geplaatst. Ook op andere plaatsen in Drenthe zijn kort voor de bevrijding groepen verzetsstrijders gefusilleerd.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van nabestaanden van de slachtoffers. De gemeente Norg plaatste het monument. De nabestaanden dragen zorg voor het onderhoud.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985.

Locatie
Het monument is geplaatst langs het zandpad aan de Oude Asserweg (Bonhagen) in Norg (gemeente Noorderveld). De fusilladeplaats ligt een eindje van het zandpad af.

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe(uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • De heer J. Boon.

Voor meer informatie
Monument voor gisteren, vandaag en morgen. De jaren '40-'45 in de gemeente Norg (Assen 1995)

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.