Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Norg, oorlogsmonument (foto: Gemeente Noordenveld)
Norg, oorlogsmonument (foto: Gemeente Noordenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument aan de Brink in Norg (gemeente Noordenveld) is een zwerfkei, waarop een zwarte plaquette is aangebracht. De kei is 1.20 m bij 1.20 m, de gedenkplaat 60 cm bij 50 cm.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'NOOIT HOUDT DE DWANG DE VRIJHEID BLIJVEND BUITEN.

P.R. BEEN
B. PLOEG
O.G. DE JONG
E.A. BRINTON
S.G. BURNAM-RICHARDS
M.G. SMALLRIDGE
F. LEGGER
R. PENTINGA
G. BAKKER
B.R. WESTERDIJK
P. HOEKEMA
F. DE JONG
A. BOUDE
M. FABERT'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument aan de Brink in Norg (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan alle inwoners van de voormalige gemeente Norg die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan alle mensen die in Norg sneuvelden.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

G. Bakker, P.R. Been, A. Boude, E.A. Brinton, S.G. Burnam-Richards, M. Fabert, P. Hoekema, F. De Jong, O.G. De Jong, F. Legger, R. Pentinga, B. Ploeg, M.G. Smallridge en B.R. Westerdijk.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Norger Comité 4 en 5 mei 1995. Dit gebeurde nadat was geconstateerd dat niet alle oorlogsslachtoffers in de gemeente Norg op gedenkmonumenten werden herdacht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de kerk, gevestigd aan de Brink te Norg (gemeente Noordenveld).

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht