Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jan Zondag
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Roden (gemeente Noordenveld) is een gedenkmuur van rode baksteen met in het midden een wit natuurstenen gedenkplaat. Op de gedenkmuur zijn de jaartallen 1940 en 1945 aangebracht.De gemetselde muur is 10 meter lang en ongeveer 2 meter hoog.

Tekst

Op het centrale gedeelte van de muur staat:

'1940-1945

Ter nagedachtenis aan hen,
die moedig den vijand tegemoet traden,
die zijne bevelen trotseerden.
Die weggesleept van huis en
haard, hier en in den vreemde hun
leven lieten voor het vaderland.'

Op de beide uiteinden van de muur twee plaquettes met de namen van de mensen die hun leven lieten ten gevolge van de oorlog. In totaal 31 namen, met leeftijd en plaats van overlijden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Roden (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Voor meer informatie over Roden (Roon) in oorlogstijd, zie Historische Vereniging Roon.

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats, gelegen aan de Norgerweg in Roden.

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over Evert Aukema. Hij wordt in 1944 opgepakt als verzetsstrijder en komt nooit meer terug. Gestorven in concentratiekamp Neuengamme. Zoon Floor heeft nog verschillende herinneringen aan zijn vader. U kunt de documentaire hier bekijken.

Bronnen

  • Oorlogs Informatie Centrum Drenthe;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Liesbeth Niessink | 4 mei 2020

Wij leggen deze bloem ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit Roden en omstreken.

Cas | 4 mei 2020

Opdat wij nooit vergeten

Femke Jager | 2 mei 2020

Peter Jager | 2 mei 2020

Om nooit te vergeten