Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: W.C.F. Hageman
Onthulling: 9 mei 1992
Adopteer dit monument.

Putten, Gedachtenisruimte ter herinnering aan de 2 Oktober Razzia (foto: Gemeente Putten)
Putten, Gedachtenisruimte ter herinnering aan de 2 Oktober Razzia (foto: Gemeente Putten)
Putten, Gedachtenisruimte ter herinnering aan de 2 Oktober Razzia (foto: www.oktober1944.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De Gedachtenisruimte ter herinnering aan de 2 Oktober Razzia te Putten is een gebouw waarin het verhaal van de razzia in woord en beeld wordt weergegeven. In het gebouw is een aantal plaquettes aangebracht.

Op de plaquettes zijn de namen van 552 Puttense mannen aangebracht, die als gevolg van de razzia zijn omgekomen.

Op een aparte gedenkplaat zijn de namen aangebracht van Puttenaren (militairen, verzetsmensen en burgerslachtoffers) die buiten de razzia om door oorlogshandelingen om het leven kwamen.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Geurts Peter 27-02-1906 05-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Gedachtenisruimte ter herinnering aan de 2 Oktober Razzia in Putten is opgericht ter nagedachtenis aan de 661 Puttense mannen die vanuit de Oude Kerk door de bezetter werden weggevoerd naar Duitse concentratiekampen. Slechts 109 van hen hebben de oorlog overleefd. Tevens worden de Puttenaren (militairen, verzetsmensen en burgerslachtoffers) die buiten de razzia om door oorlogshandelingen om het leven kwamen herdacht, waaronder zeven joodse slachtoffers.

De namen van de zeven joodse slachtoffers luiden:

Erich Feilchenfeld, Jeanette Feilchenfeld-Herzfeld, Arthur Meijer, Helene Meijer-Cohen, Ephraim de Rooij, Hartog de Rooij, Anna de Rooij-Polak.

Op 17 september 1944 werden in Gelderland tienduizenden geallieerde para's gedropt. Met dit grootscheepse bevrijdingsoffensief wilden de geallieerden vanuit België een doorstoot naar Duitsland forceren. Er werd een beroep gedaan op het verzet om de para's optimaal te steunen. Vanuit Londen kreeg de RVV tevens het verzoek om auto's met Duitse officieren te overvallen om zo documenten te bemachtigen. Dit verzoek werd door de landelijke sabotage-commandant van de RVV, de heer Thijssen, (die vanuit de omgeving van Barneveld opereerde) serieus genomen.

In de nacht van 30 september 1944 pleegde een groep verzetsmensen bij Putten een overval op een auto van de Duitse Wehrmacht. Deze verzetsactie verliep echter niet volgens plan. Zowel een Duitse officier als een verzetsman kwam bij dit vuurgevecht om het leven. Een gewonde officier werd gevangengenomen en een ander vluchtte naar een nabijgelegen boerderij. Eén korporaal wist te ontsnappen en waarschuwde de Duitse commandant Fullriede.

De gevolgen voor Putten waren verschrikkelijk. In reactie op deze verzetsdaad werd het dorp op last van generaal Friedrich Christiansen omsingeld. Hij had het bevel gegeven de daders van de aanslag op te sporen en dood te schieten. Bovendien werden alle Puttense mannen tussen 18 en 50 jaar van de vrouwen en kinderen gescheiden en opgesloten in een school en een eierhal. De volgende dag (2 oktober 1944) werden zij afgevoerd naar kamp Amersfoort. De vrouwen en kinderen werden geëvacueerd en het dorp werd platgebrand, met uitzondering van 'Deutschfreundiche Einwohner'. Van de 659 gearresteerde Puttense mannen zijn 552 om het leven gekomen. Ruim 200 van hen kwamen om in het concentratiekamp Neuengamme.

Onthulling
De gedachtenisruimte is geopend op 9 mei 1992 door burgemeester A.J. Berkhout.

Locatie
De gedachtenisruimte staat in de buurt van het Herdenkingshof aan de Dorpsstraat te Putten. De gedachtenisruimte is geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Bronnen

  • Gemeente Putten;
  • Contactblad van de Stichting 1940-1945 van oktober 2002;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Voor meer informatie
www.oktober44.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht