Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Bert Kiewiet (buste)
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Bosrank.

Darp, monument voor Johannes Post (foto: J.A. Verbeten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Johannes Post in Darp (gemeente Westerveld) bestaat uit een aantal onderdelen. Op een gedenkmuur van keien is een plaquette bevestigd. Voor de muur staat een wit betonnen V-teken en een buste van de verzetsman Post opgesteld.

Symboliek
Het V-teken is een symbool van de overwinning ('victory') op de bezetter.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Johannes Post in Darp (gemeente Westerveld) is een eerbetoon aan deze verzetsstrijder. Johannes Post werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld bij Hoogeveen.

Tijdens de bezetting liet hij zijn welvarende landbouwbedrijf in Oosterhesselen (Drenthe) in de steek om zich geheel aan het verzetswerk te kunnen wijden. Hij speelde een belangrijke rol, met name in de landelijke Knokploegen. Post was leider van de KP in het noorden van Nederland en ondernam veel sabotageacties en overvallen op distributiekantoren en gevangenissen. Ook was hij de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande, een dorp dat werd onderscheiden met de Yad Vashem-oorkonde vanwege het hoge aantal joodse onderduikers dat hier in de oorlog verbleef.

In de nacht van 14 op 15 juli 1944 werd een overval gepleegd op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam om gevangen verzetsmensen te bevrijden. De KP'ers hadden de medewerking gevraagd van de bewaker Boogaart. Als garantie zou Post de moeder van Boogaart van huis halen, maar toen hij op het adres aankwam, was het huis bezet door de Sicherheitsdienst. Boogaart had de gehele onderneming aan de bezetter verraden. Van de zestien KP'ers die de kraak pleegden, kreeg de bezetter er zes in handen. De anderen konden vluchten, hoewel er verscheidene waren aangeschoten. Johannes Post werd op 16 juli 1944 in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. De vooraanstaande verzetsman werd begraven op de Erebegraafplaats te Overveen.

Locatie
Het monument is geplaatst voor de Johannes Postkazerne, gelegen aan de Johannes Postweg in Darp (gemeente Westerveld).

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over de Drentse verzetsheld Johannes Post. Hij werd in 1944 gefusilleerd door de Duitsers. Na de oorlog werden straten, scholen een kazerne naar hem vernoemd.  Johannes Post werd met recht een nationale held. Maar hij was ook vader van 8 kinderen. Kinderen die vanwege zijn verzetswerk moesten onderduiken en gescheiden werden van hun ouders en elkaar. In deze documentaire doen zij hun verhaal. U kunt de documentaire hier bekijken. 

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Oorlogs Informatie Centrum Drenthe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht