Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 5 mei 1947
Adopteer dit monument.

Havelte, monument voor luitenant Francois d'Aligny (foto: Rob Kreukniet)
Havelte, monument voor luitenant Francois d'Aligny (foto: Rob Kreukniet)
Het monument op zijn oorspronkelijke locatie (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor luitenant Francois d'Aligny in Havelte (gemeente Westerveld) is een stenen kruis, geplaatst op een rond voetstuk.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'HIER VIEL
VOOR
FRANKRIJK
EN DE
VEREENIGDE
NATIES
LUITENANT FRANCOIS D'ALIGNY,
DRAGER VAN HET OORLOGSKRUIS MET PALMEN,
PILOOT VAN DE JACHTGROEP BERRY,
FRANSE
LUCHTSTRIJD-
KRACHTEN
AFSCHOTEN
DOOR DE
FLAK
OP 7 APRIL
1945
OUD 24 JAAR'.

Wijzigingen
In 1999 is het gedenkteken enkele meters verplaatst, richting de Van Helomaweg. Hierbij is het originele witte houten hekwerk dat het kruis omgaf verwijderd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor luitenant Francois d'Aligny in Havelte (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse piloot van de jachtgroep 'Berry' die hier is gesneuveld.

Op 7 april 1945, kort voor de bevrijding, deden twee geallieerde jagers een aanval op het toenmalige vliegveld Havelte. Een van de vliegtuigen werd neergehaald en kwam op de plek terecht waar nu het monument staat. Hierbij kwam de Franse piloot Francois d'Aligny om het leven. Kort na de crash werd het lichaam van de Fransman op het Havelter kerkhof begraven. Op 5 mei 1947 werd het lichaam van d'Aligny opgegraven voor herbegraving in Frankrijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1947.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • De heer Rob Kreukniet.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht