Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Dwingeloo, monument voor Christiaan Kuiper (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Dwingeloo, monument voor Christiaan Kuiper (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Christiaan Kuiper in Dwingeloo (gemeente Westerveld) is een zwerfkei, geplaatst in een bloembed met kleine keitjes eromheen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'27-10-1944
GEVALLEN VOOR
HET VADERLAND
CHR. KUIPER
BOSWACHTER ALHIER
VAN 1918-1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Christiaan Kuiper in Dwingeloo (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 27 oktober 1944 in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Christiaan Kuiper werd in 1944 gearresteerd op verdenking van verzetsactiviteiten. Hij werd naar het doorgangskamp Westerbork gebracht, waar hij op 27 oktober 1944 werd gefusilleerd, samen met andere verzetsstrijders. De zwerfkei staat in het bos waar Christiaan Kuiper werkte als boswachter.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de boswachterij Dwingeloo, aan de rand van de weg tussen Lhee en Spier (gemeente Westerveld).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).
Voor meer informatie
Fragmenten uit de geschiedenis van Dwingeloo, R. Smit (Ruinen, 1982).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht