Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Hildo Krop (1884-1970)
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Ichthus Kampen.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Morgenster.

Kampen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Kampen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Kampen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Kampen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Kampen is een wit natuurstenen zuil, bekroond met een gebeeldhouwde pelikaan. Voor de zuil is een kalkstenen beeld geplaatst van een liggende mannenfiguur op een bank. Het geheel is geplaatst op een plateau met aan de achterzijde een uit blokken witte natuursteen opgetrokken muur.

Symboliek
De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument is een eerbetoon aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Restauratie
Het monument wordt in 2005 gerestaureerd en geconserveerd. De elementen, met name het beeld en de zuil, bevinden zich in een slechte staat. Het kalksteen vertoont vele scheuren waardoor inwatering ontstaat zodat het kalksteen bij vorst uiteen dreigt te vallen. Om het monument te behouden voor de toekomst is een volledige restauratie noodzakelijk door middel van de zogenaamde 'Ibach Methode' voor beeldhouwwerken. Bij deze methode is het mogelijk de onderdelen in hun oorspronkelijke situatie te handhaven na inwendige verlijming.

Het Nationaal Monument op De Dam te Amsterdam heeft een aantal jaren geleden met succes eenzelfde behandeling ondergaan. Voor deze behandeling moeten de elementen worden gedemonteerd en vervoerd worden naar een speciaal bedrijf in Duitsland. Omdat al lange tijd bekend was dat het monument in een slechte staat verkeerde, heeft de gemeenteraad voor de restauratie van het monument een bedrag beschikbaar gesteld van € 40.000,-.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Goudsmit Henry 09-04-1921 19-11-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Kampen aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Website Kampen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

J. van Beveren | 4 mei 2020

Adriaan de Lange | 4 mei 2020

Opdat wij niet vergeten!

Wk | 4 mei 2020

CS | 4 mei 2020

Roelof peter keppel | 4 mei 2020

Mijn opa roelof keppel sneuvelde als militair in de slag om de residentie den haag. Hij sneuvelde in de avonduren op 12 mei 1940. Mijn oma moest alleen verder met 4 jonge kinderen de 5e was op komst

Petra Keppel | 4 mei 2020

Mijn opa stierf voor het Vaderland, maar zijn Koning stierf voor hem.

Jan en Corrie Gerritsen | 3 mei 2020

Opdat we niet vergeten Misha Ruinsky Lipovets 15 jr

Annette | 28 april 2020

Hoi de herinnering levend!