Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Niel Steenbergen (1911-1997)
Onthulling: 1952
Adopteer dit monument.

Breda, 'Judith met het hoofd van Holofernes' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breda, gedenkmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breda, 'Judith met het hoofd van Holofernes' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breda, gedenkmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Judith met het hoofd van Holofernes' in Breda is een wit natuurstenen beeld van een staande vrouwenfiguur met in haar linkerhand een mensenhoofd en in haar rechterhand een zwaard. Het beeld is geplaatst op een ronde zuil van witte natuursteen. Onder op de zuil is een vierkant reliëf aangebracht, waarop mannen met wapens en vrouwen met kinderen staan afgebeeld. De zuil is geplaatst op een voetstuk, waarop teksten van de dichter Karel Meeuwesse prijken. Naast het beeld is een kleine gedenksteen geplaatst.

Teksten
De teksten op de vier zijden van het voetstuk luiden:

'LEVEN IN VRIJHEID IS SPELEN VOOR GOD.'

'VERTROOSTING WELDE UIT BRONNEN VAN VERTROUWEN.'

'HUN WIL WAS WET / HUN WET WAS DOOD.'

'LEVEN VAN VRIJHEID BEROOFD IS LEVEN IN VERZET.'

De tekst op de gedenksteen luidt:

'JUDITH, VREDESBEELD VAN DE STAD BREDA DOOR NIEL STEENBERGEN, TEKST KAREL MEEUWESSE, 1952.'

Symboliek
De voorstelling is geïnspireerd op de bijbelse figuur Judith (uit het apocriefe boek), die in haar eentje de vijand verslaat. Hiermee wordt het kwaad overwonnen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Judith met het hoofd van Holofernes' herinnert de inwoners van Breda aan de strijd tegen de bezetter en de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1952.

Bronnen

  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr. 6. Dit tijdschrift wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.