Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Federico Antonio Carasso (1899-1969)
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Willem van Oranje College .

Sprang-Capelle, monument voor Jan de Rooy (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sprang-Capelle, monument voor Jan de Rooy (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jan de Rooy in Sprang-Capelle is een bronzen beeld van een geboeide, achterovervallende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'DE VERZETSGROEP ANDRÉ,
WAARVAN JAN DE ROOY DEELUIT-
MAAKTE WAS GEVESTIGD TE SPRANG-
CAPELLE. JUIST WAS HIER IN HET
OUDE RAADHUIS DE WAARSCHUWING
VAN JAN DE ROOY OPGEVANGEN, TOEN
EEN V1 HET GEBOUW TROF. ZO ZOU
ALLES NOG TEVERGEEFS ZYN
GEWEEST, HAD NIET GODDELYKE
VOORZIENIGHEID DEN ZWAARGEWONDE
DIE HET BERICHT IN ZYN VUIST
HIELD GEKLEMD, KRACHT GESCHONKEN
OM DE BOODSCHAP NOG DOOR TE GEVEN
TOT ZULKE HELDENMOED EN PLICHTS
BETRACHTING BEZIELDE ALOM IN
ONS LAND, ALOM IN BEZET GEBIED
DE VLAM VAN HET VERZET OM DER WILLE
VAN HET VADERLAND EN DE VRYHEID.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Rooij Jan Hendrik 20-08-1923 06-01-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jan de Rooy in Sprang-Capelle is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

Jan de Rooy was lid van de Sprang-Capellese verzetsgroep André. Als 'line-crosser' ontdekte hij in het land van Heusden en Altena dat de bezetter daar voorbereidingen trof om Von Rundsteds offensief in de Ardennen te ondersteunen. Op 23 december 1944 seinde De Rooy zijn gegevens vanuit een boerderij in Dussen door naar het bevrijde Zuiden. De volgende dag bombardeerden de geallieerden de Duitse stellingen, zodat werd voorkomen dat het gebied ten zuiden van de Maas opnieuw bezet zou worden.

De bezetter vermoedde onmiddellijk dat er was gespioneerd. Na een speurtocht vonden zij de zender. Omdat Jan de Rooy op dat moment niet thuis was, namen ze ter plekke vijf mensen gevangen die ze dreigden te fusilleren. Toen De Rooy dit hoorde, meldde hij zich vrijwillig, ook al wist hij dat dit zijn dood zou betekenen. De gijzelaars werden vrijgelaten en De Rooy werd meegenomen en aan een zwaar verhoor onderworpen. Maar hij bleef zwijgen, waardoor hij het leven van zijn verzetskameraden redde. Uiteindelijk werd De Rooy op 21-jarige leeftijd gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Tilburgseweg te Sprang-Capelle

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ronald en Henriet Kruk | 4 mei 2020

Bedankt dat wij in vrede mogen leven!

Celia de Reus | 4 mei 2020

Altijd in gedachten met deze bloem

Laura | 3 mei 2020

Koningsschool Waalwijk | 30 april 2020

In januari heeft de Scholengroep Willem van Oranje een magazine Vrede & Vrijheid uit gegeven. De Koningsschool is één van de scholen die hier deel van uit maakt. Bas van Engelen schreef voor het magazine het volgende gedicht. Hij zou dat tijdens de herdenkingssamenkomst op 4 mei declameren. Vrijheid Vrijheid is blijheid. Maar niet iedereen heeft vrijheid. Dus ook geen blijheid. Denk aan de opvangkampen in Syrië. Geen eten, geen drinken en wat kleren. Soms niet eens je familie. Je hoor de bommen vallen. Je hoort mensen schreeuwen. Je hoort mensen huilen. En jij? Jij zit in de schuilkelder. Met je broertje. Met je zusje.

Protestants Christelijke Basisschool de Bron | 30 april 2020

Elk jaar zijn we als school aanwezig bij de kranslegging. Ook dit jaar in gedachten bij hen die hun leven gaven voor vrede en vrijheid. PCBS de Bron