Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. Ph. Wichers
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Gorssel, grafmonument (Foto: H. Hinsenveld)
Gorssel, grafmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Gorssel, grafmonument (Foto: H. Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument in Gorssel (gemeente Lochem) is een uit rode baksteen opgetrokken zuil, bekroond met een wit natuurstenen ornament. In de zuil is een gedenkplaat van witte natuursteen gemetseld. De zuil maakt deel uit van een lage, cirkelvormige muur met ingemetselde ornamenten. Hier bevinden zich de graven van een aantal gesneuvelde gijzelaars.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'ZIJ VIELEN VOOR ONS'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument in Gorssel (gemeente Lochem) is opgericht ter nagedachtenis aan een aantal gijzelaars die in 1944 bij wijze van represaille door de bezetter zijn gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Gemeentelijke begraafplaats, gevestigd aan de Zutphenseweg te Gorssel (gemeente Lochem).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945
van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht