Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is een uit rode bakstenen opgetrokken gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van witte marmer. In de plaquette zijn een gedicht en een afbeelding uitgehakt. Het geheel is gelegen op een kleine verhoging en kan worden bereikt via een drietal treden. De gedenksteen is 1 meter 40 hoog, 3 meter breed en 40 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'WIJ PRIJZEN HEN DIE VOOR ONS STREDEN,
DANKEN HEN DIE VOOR ONS LEDEN,
EN DIE DE VRIJHEID, ONS HERGEVEN,
BETAALDEN MET HUN BLOED EN LEVEN.
DAT GOD HUN OFFER MOOG' GEDENKEN,
HUN IN DEN HEMEL GLORIE SCHENKEN.'

De tekst op de bakstenen muur luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN'.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Oprichting
De heer Niele heeft ertoe bijgedragen dat het monument zeer snel na de oorlog werd opgericht. Hij speelde een vooraanstaande rol in het regionaal verzet. Een van zijn zonen was in de oorlog ten gevolge van verzetswerk omgekomen. Een tweede reden voor de snelle oprichting van het monument was dat Egmond aan Zee in de oorlog ontruimd en grotendeels afgebroken was ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall. De schade die de bezetter hierbij aan het dorp had aangericht was enorm.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 mei 1946 door burgemeester Niele. Van de onthulling van het monument op 1 mei 1946 werd in De Vrije Alkmaarder van 3 mei 1946 verslag gedaan. Het krantenbericht kwam onder de aandacht te staan van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Het ministerie liet in een brief geadresseerd aan de burgemeester van de toenmalige gemeente Egmond weten dat voor de oprichting van het monument geen goedkeuring was gevraagd, noch verleend. Op straffe van verwijdering van het monument werd de gemeente Egmond aan Zee gehouden alsnog goedkeuring te vragen. Een uitvoerige briefwisseling volgde. Op 16 januari 1947 werd deze goedkeuring, hoewel het monument niet voldeed aan de daartoe vereiste normen, middels ministeriele beschikking verleend.

De gemeente Bergen draagt zorg voor het onderhoud van het monument.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • De heer Rob Leijen;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents