Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: H.M.J. van Warkum (1895)
Onthulling: 1 mei 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Driemaster.

Egmond aan Zee, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen/NIOD)
Egmond aan Zee, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is een uit rode bakstenen opgetrokken gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van witte marmer. In de plaquette zijn een gedicht en een afbeelding uitgehakt. Het geheel is gelegen op een kleine verhoging en kan worden bereikt via een drietal treden. De gedenksteen is 1 meter 40 hoog, 3 meter breed en 40 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'WIJ PRIJZEN HEN DIE VOOR ONS STREDEN,
DANKEN HEN DIE VOOR ONS LEDEN,
EN DIE DE VRIJHEID, ONS HERGEVEN,
BETAALDEN MET HUN BLOED EN LEVEN.
DAT GOD HUN OFFER MOOG' GEDENKEN,
HUN IN DEN HEMEL GLORIE SCHENKEN.'

De tekst op de bakstenen muur luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Oprichting
De heer Niele heeft ertoe bijgedragen dat het monument zeer snel na de oorlog werd opgericht. Hij speelde een vooraanstaande rol in het regionaal verzet. Een van zijn zonen was in de oorlog ten gevolge van verzetswerk omgekomen. Een tweede reden voor de snelle oprichting van het monument was dat Egmond aan Zee in de oorlog ontruimd en grotendeels afgebroken was ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall. De schade die de bezetter hierbij aan het dorp had aangericht was enorm.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 mei 1946 door burgemeester Niele. Van de onthulling van het monument op 1 mei 1946 werd in De Vrije Alkmaarder van 3 mei 1946 verslag gedaan. Het krantenbericht kwam onder de aandacht te staan van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Het ministerie liet in een brief geadresseerd aan de burgemeester van de toenmalige gemeente Egmond weten dat voor de oprichting van het monument geen goedkeuring was gevraagd, noch verleend. Op straffe van verwijdering van het monument werd de gemeente Egmond aan Zee gehouden alsnog goedkeuring te vragen. Een uitvoerige briefwisseling volgde. Op 16 januari 1947 werd deze goedkeuring, hoewel het monument niet voldeed aan de daartoe vereiste normen, middels ministeriele beschikking verleend.

De gemeente Bergen draagt zorg voor het onderhoud van het monument.

Bronnen

  • De heer Rob Leijen;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht