Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: A. Neyens
Onthulling: 1962
Adopteer dit monument.

Standdaarbuiten, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen/NIOD)
Standdaarbuiten, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Standdaarbuiten (gemeente Moerdijk) is een abstract vormgegeven groen-blauw marmertableau, versierd met mozaïek. Aan de onderzijde van het tableau is een rond mozaïek aangebracht met daarop de voorstelling van een blaffende hond. Bij het monument waren voor de verbouwing van het Gemeenschapshuis De Standaard drie plaquettes bevestigd.

Tekst
De teksten op twee van de plaquettes luidde:

‘MEI 1940
ZIJ DIE VIELEN VOOR ONZE VRIJHEID
F.C.H. LOOIJEN
C.P.P. SCHOONE’

‘OP DE VIJFTIGSTE GEDENKDAG VAN DE BEVRIJDING VAN STANDAARDBUITEN VAN DE DUITSE BEZETTING ZIJN TIMBERWOLVES VAN DE 104DE AMERIKAANSE INFANTERIE DIVISIE TERUGGEKEERD OM HEN TE HERDENKEN, DIE IN DE STRIJD VAN 3 NOVEMBER 1944 HUN LEVEN VERLOREN HEBBEN.

DEZE GEDENKPLAAT IS HEDEN ONTHULD OM ONS ALLEN ERAAN TE BLIJVEN HERINNEREN DAT ONZE INZET IN 1944 NIET ZAL WORDEN VERGETEN EN DAT ONZE OFFERS NIET TERVERGEEFS ZIJN GEBRACHT. MOGE HET NEDERLANDSE VOLK OOK IN DE TOEKOMST DE VREDE BLIJVEN KENNEN, WAARIN HET ZICH DE AFGELOPEN 50 JAAR VERHEUGD HEEFT.

OPGEDRAGEN DOOR DE VETERANEN VAN DE 104DE INFANTERIE DIVISIE VAN HET AMERIKAANSE LEGER IN DE TWEEDE WERELDOORLOG.’

Wijziging
In 2011 is Gemeenschapshuis De Standaard verbouwd. Drie plaquettes die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog werden niet bij het monument aan de buitengevel geplaatst. Ze kregen een plaatsje in vitrines binnen het gebouw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Standdaarbuiten (gemeente Moerdijk) herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Specifiek herinnert het aan de bevrijding van het dorp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Locatie
Het oorlogsmonument is bevestigd op de gevel van het Gemeenschapshuis De Standaard, rechts naast de ingang.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
  • Gemeente Moerdijk;
  • www.bndestem.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht