Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Willem van Kuilenburg (1899-1955)
Onthulling: 10 mei 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool De Vrijheit.

Wijk aan Zee, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk) is een kruisvormige gedenksteen, uitgevoerd in Oberkirchener zandsteen. Op de steen is een reliëf aangebracht. Centraal staat een mannenfiguur met vrijheidsfakkel. Links wordt een groep verzetslieden afgebeeld. Eén man geeft, terwijl hij valt, de vlag door aan een ander. Rechts is een liggende figuur te zien, die overmeesterd wordt door een aantal militairen en een adelaar. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog.

Tekst
De tekst op het de gedenksteen luidt:

'VOOR ONZE GEVALLEN
DORPSGENOTEN.
1940 - 1945'.

In de gedenksteen is een koker met de namen van tien oorlogsslachtoffers ingemetseld.

Symboliek
Met het gedenkteken wordt op symbolische wijze uitdrukking gegeven aan de overweldiging van de bezetter, het verzet hiertegen en de herwonnen vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk) is opgericht ter nagedachtenis aan tien dorpsgenoten die door de oorlogshandelingen van 10-14 mei 1940 zijn omgekomen of die na verplichte tewerkstelling of deportatie om het leven zijn gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 1949 door burgemeester H.I.I. Scholtens.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Zwaanstraat/Van Ogtropweg te Wijk aan Zee.

Bron
Gemeente Beverwijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht