Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1975
Adopteer dit monument.

Biervliet, 'Landingsmonument' (foto: Theo Snijders)
Biervliet, 'Landingsmonument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Biervliet, 'Landingsmonument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Biervliet, 'Landingsmonument' (foto: Theo Snijders)
Biervliet, 'Landingsmonument' (foto: Theo Snijders)
Biervliet, 'Landingsmonument' (foto: Theo Snijders)

Het monument

Het 'Landingsmonument' in Biervliet (gemeente Terneuzen) bestaat uit een gemetselde gedenkmuur van gele baksteen, waarop een bronzen reliëf is aangebracht van onder meer een esdoornblad en een buffel. Het geheel is geplaatst op een voetstuk van granieten blokken. In de voor- en achterzijde van het voetstuk is een bronzen plaquette gemetseld.

Teksten
De tekst op de plaat aan de voorzijde luidt:

'VRIJHEID
DANK ZIJ HET CANADESE LEGER
DAT HIER LANDDE OP 9 OCTOBER 1944.'

Deze tekst is ook in het Engels en het Frans aangebracht.

De tekst op de plaat aan de achterzijde luidt:

'IN HONOUR OF
THE H.L.I. UNIT
OF CANADA
9TH INF. BRIGADE
OCTOBER 1944.'

Symboliek
Het esdoornblad ('Maple Leaf') is het nationale symbool van Canada.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Landingsmonument' in Biervliet (gemeente Terneuzen) herinnert aan de komst van de 9e Infanterie Brigade van de Derde Canadese Infanteriedivisie.

Op 7 oktober 1944 vertrok vanuit Gent een groot aantal amfibische voertuigen, waaronder enige tientallen Buffalo's, Amerikaanse amfibievoertuigen die op rupsbanden reden en in water een snelheid van vijf knopen (ruim negen kilometer per uur) konden halen. Een Buffalo of, zoals de officiële naam luidt 'Landing Vehicle Tracked', was geschikt voor het vervoer van 24 manschappen of een jeep of 'Bren-gun Carrier' met bemanning. In Gent werd hierop de 9e Infanterie Brigade van de Derde Canadese Infanteriedivisie ingescheept, waarna door het Kanaal van Gent naar Terneuzen werd gevaren.

In de vroege ochtend van 9 oktober 1944 verlieten 96 Buffalo's de haven van Terneuzen voor een tocht van enkele kilometers over de Westerschelde. Doel was de West-Zeeuws-Vlaamse Scheldeoever. De Canadezen landden om vijf over twee 's ochtends op twee plaatsen. Bij de Paulinahaven, op wat 'Amber Beach' werd genoemd, kwam het bataljon van de Highland Light Infantery of Canada aan land en enkele kilometers ten oosten van Hoofdplaat, op 'Green Beach', het bataljon van de North Nova Scotia Highlanders. De landingsplaatsen waren gedurende een vijftiental minuten gemarkeerd door gekleurde lichten. Ook langs andere delen van de oever waren ter misleiding van de bezetter markeringslichten ontstoken. Bij 'Amber Beach' stuitten de Canadese militairen op meer tegenstand dan bij de tweede landingsplaats, maar op beide punten wisten de eenheden spoedig een stevig bruggenhoofd in handen te krijgen. Van hieruit zijn ze opgerukt, o.a via de 'Canadese Bevrijdingsroute', richting België.

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1975.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Paulinahaven in Biervliet (gemeente Terneuzen).

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • Zeeland 1940-1945 van Gijs van der Ham;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht