Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Auke Hettema (1927-2004)
Onthulling: 4 mei 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Leeuwarder Schoolvereniging.

Leeuwarden, monument in de Prinsentuin (foto : B. van Bohemen / NIOD)
Leeuwarden, monument in de Prinsentuin (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Prinsentuin te Leeuwarden is een bronzen beeld van twee staande mannenfiguren. Het beeld is geplaatst op een vierkant voetstuk van natuursteen.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'WOL FORBÛKE
NET FORSLEIN

1940 - 1945

KLOEK VERZET
SCHRAAGDE 'T
ONTSTELDE VOLK'.

Symboliek
De twee mannenfiguren geven uitdrukking aan de verschillende gevoelens die in de bezettingsjaren bij de bevolking leefden. De ene man geeft uitdrukking aan verbijstering en verslagenheid. De andere man beeldt het opkomend verzet tegen de onderdrukking en uitzicht op de komende bevrijding uit. Samen symboliseren zij de steun van het ene deel van de bevolking aan het andere deel.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Prinsentuin herinnert de inwoners van Leeuwarden aan de bezetting en de onderdrukking van het Nederlandse volk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1955.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht