Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Leende, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen/NIOD)
Leende, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Leende (gemeente Heeze-Leende) is een grijs stenen kruis, geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'UIT
ERKENTELIJKHEID
VAN DE INWONERS
VAN LEENDE VOOR
KEES VOGELS * 22 6 17
HARRIE V. KUIJK * 9 11 21
FRANS V. WEERT * 13 12 15
DIE HIER IN DIENST
VAN HUN DORPSGENOTEN
WERDEN GEDOOD
OP 15 JUNI 1943
'S MORGENS 8.45 UUR.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Leende (gemeente Heeze-Leende) is opgericht ter nagedachtenis aan drie dorpsgenoten die hier op 15 juni 1943 door een bomexplosie om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden: Kees Vogels, Harrie van Kuijk en Frans van Weert.

De drie Leendenaren wilden uit een onontplofte bom explosieven halen, zodat zij deze konden inzetten ten behoeve van hun verzetsdaden. Maar tijdens de ontmanteling ontplofte de bom, waardoor de mannen om het leven kwamen. Zij liggen begraven in een gemeenschappelijk graf op het kerkhof van Leende.

Locatie
Het monument is gelegen in de berm van de Burg. Vogelslaan te Leende (gemeente Heeze-Leende).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Website Oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.