Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Paul van Crimpen
Onthulling: 1965
Adopteer dit monument.

Landsmeer, oorlogsmonument (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Landsmeer, oorlogsmonument (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Landsmeer is een grijs natuurstenen zuil bekroond door een wit natuurstenen sculptuur. De sculptuur verbeeldt twee ineengeslagen handen. Op de zuil zijn een tekst en een plaquette met tekst aangebracht. De zuil is geplaatst op een rond voetstuk dat is betegeld met granieten keien. Het voetstuk wordt omringd door een band met tekst. Rondom het monument is een ronde bestrating van granieten keien aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'1940
-
1945'.

De tekst op de plaquette luidt:

'AAN ALLEN
DIE HET
LEVEN
LIETEN
VOOR DE
BEVRIJDING
VAN ONS
LAND'.

De tekst op het voetstuk luidt:

'HUN STERVEN MAANT TOT WAAKZAAMHEID'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Goede Simon Lucas 24-11-1890 20-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Landsmeer herinnert de inwoners van Landsmeer aan de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
Het monument is in 1965 opgericht.

Locatie
Het oorlogsmonument is gelegen naast de potestantse kerk Het Kruispunt op het pleintje aan de Calkoenstraat in Landsmeer.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Gemeente Landsmeer;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 4 mei 2020

International Police Association, chapter Amsterda | 1 mei 2020

IPA Amsterdam Noord-Holland, staat stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die gevallen is voor het Vaderland sinds 1945.

D66 Landsmeer | 30 april 2020

D66 Landsmeer staat op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog nu 75 jaar geleden. Vandaag denken we in Nederland aan de mensen die grote offers hebben gebracht zodat wij in vrijheid kunnen leven. We beseffen onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze vrijheid door te geven aan de volgende generaties.