Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Theodorus Derk Bennes (02-09-1903)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Amstelveen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Amstelveen is een wit natuurstenen beeld van een liggende, treurende vrouwenfiguur in classicistische stijl. Het beeld is geplaatst op drie kolommen van witte natuursteen. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 1 meter 60 breed en 70 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de linker kolom luidt:

'1940 - 1945
H. BAARS
A.V. BAKKER
J.M.J. BANDSMA
J. BENDERS
H. BLOKLAND-PATER
L.M. VAN DER BIJL
P.L.J. COEBERGH
A. DEKKER
W.G. FRANKEN
J. GOLDSCHMEDING
J. HUESE
R.A. HUURMAN
A.J. JANS
H.K. JANSEN
P.C. VAN KEIMPEMA
H.J. KERKHOF
A.C. DE GROOT'.

De tekst op de rechter kolom luidt:

'1940 - 1945
P.J. VAN DER KLAUW
H.J. KLERCQ
CHR. KOSTER
H. VAN DER LEEK
H.W. LODDEMA
J.M.H. VAN MIERLO
P. MOL
J. MOREE
F. MULLER
A. NEEFJES
F. NIEUWENHUIJSEN
CHR. PIERON
H.A. ROMP
A.P. SCHAEFERS
N. STEENBEEK
I. VAN WESEP
C.W. VERMEULEN'.

Symboliek
De vrouwenfiguur beeldt verslagenheid en droefenis uit. Zij heeft een palmtak in de hand die de overwinning symboliseert, over de dood en ondergang heen.

Wijzigingen
In 1965 heeft er een aanvulling van de namen (A.C. de Groot en C.W. Vermeulen) plaatsgevonden op verzoek van een groep oud-BS'ers. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er in 2003 nog een naam (H. Kolff) toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Amstelveen is opgericht ter nagedachtenis aan 34 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 34 slachtoffers luiden:

H. Baars, A.V. Bakker, J.M.J. Bandsma, J. Benders, H. Blokland-Pater, L.M. van der Bijl, P.L.J. Coebergh, A. Dekker, W.G. Franken, J. Goldschmeding, J. Huese, R.A. Huurman, A.J. Jans, H.K. Jansen, P.C. van Keimpema, H.J. Kerkhof, A.C. de Groot, P.J. van der Klauw, H.J. Klercq, Chr. Koster, H. van der Leek, H.W. Loddema, J.M.H. van Mierlo, P. Mol, J. Moree, F. Muller, A. Neefjes, F. Nieuwenhuijsen, Chr. Pieron, H.A. Romp, A.P. Schaefers, N. Steenbeek, C.W. Vermeulen en I. van Wesep.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door Han van der Leek.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Locatie
Het monument is geplaatst in het C.P. Broersepark te Amstelveen. De hoofdingang van het park bevindt zich aan de Amsterdamseweg.

Bronnen

  • Gemeente Amstelveen;
  • Stichting ICODO;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
Jaren van Verduistering van Tini Visser (Zutphen, De Walburg Pers, 1989).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht