Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Ton Koops
Onthulling: 6 maart 1993
Adopteer dit monument.

Wijk en Aalburg, vredesmonument (foto: Gemeente Aalburg)
Wijk en Aalburg, vredesmonument (foto: Gemeente Aalburg)
Wijk en Aalburg, vredesmonument (foto: Gemeente Aalburg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vredesmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is een granieten gedenksteen die in twee helften uiteen wordt gescheurd door een zwerm van duiven. De vogels zijn vervaardigd uit dun roestvrij-staal. De plaat is 2 meter hoog en 15 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen is van Steven van Campen:

'ALS VLUCHT VAN HET VERLEDEN
EEN HEDEN NAAR DE TOEKOMST:
HET LEVEN SAMEN LEVEN ...

SVC'

Symboliek
Bij het ontwerp is uitgegaan van twee klassieke vredessymbolen: het V-teken (de opengebroken steen) en de duif. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Met het vredesmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) wordt uitdrukking gegeven aan het verleden, de bevrijding en vrede voor de toekomst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 maart 1993 door burgemeester C.G. Boender, samen met zeven kinderen (elk uit een kerkdorp van de gemeente Aalburg).

Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis, gelegen aan de Grote Kerkstraat te Wijk en Aalburg (gemeente Altena).

Bron
Gemeente Altena.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht