Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Middelharnis, 'Vrij Vreugde' (foto: Bertrand van den Boogerd)
Middelharnis, 'Vrij Vreugde' (foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrij Vreugde' in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is een muurschildering van een man die blaast op een bazuin. De figuur rijst op uit een grote V. Boven de muurschildering is een tekst aangebracht. De schildering is 1 meter 50 hoog en 2 meter breed. Tevens zijn in de ruimte aan weerskanten oranje vlaggetjes geschilderd.

Tekst
De tekst boven de muurschildering luidt:

'VRIJ VREUGDE'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrij Vreugde' in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) herinnert aan het bevrijdingsfeest van de Vissersbuurt van Middelharnis. Omdat er geen versiering voor handen was heeft men ter decoratie deze en andere muurschilderingen aangebracht.

Op 16 juli 1945 werd in de concertzaal van hotel Meijer (thans Meijer Theater genoemd) opnieuw een Oranjevereniging opgericht. Besloten werd dat er spoedig een vergadering gehouden zou worden met de buurtverenigingen van Middelharnis. Elke buurt werd verzocht een buurtvereniging op te richten, zodat elke buurt vertegenwoordigd zou zijn op de algemene vergadering. Dit alles ter voorbereiding van het grote feest op 31 augustus 1945, de verjaardag van koningin Wilhelma. Vanwege de Tweede Wereldoorlog had dit feest vijf jaar niet kunnen plaatsvinden.

De huisjes aan de Visserstraat waren op 31 augustus allemaal versierd met slechts één goudsbloem, ook wel bekend onder de volksnamen 'kroningsbloem' of 'oranjebloem', omdat de plant een historische verbintenis heeft met het hof van de Oranjes. Behalve dat de straat versierd was, was er ook een gezamenlijke broodmaaltijd. Deze werd gehouden in de opslagplaats van de concertzaal van hotel Meijer, dat slechts op een paar meter afstand lag van de Vissersstraat. Om de ruimte wat op te fleuren werden versieringen aan gebracht. Aan weerskanten van de ruimte werden oranje vlaggetjes geschilderd en er werd een muurschildering gemaakt.

De muurschildering is er nog steeds, maar het Visserstraatje is verdwenen. De watersnoodramp van 1953 heeft het rechte straatje verzwolgen. De huizen werden onbewoonbaar verklaard en in 1955/1956 afgebroken. Op de vrijgekomen plaats is nu de gemeentewerkplaats. Alleen het verlengde van de Vissersstraat is nog aanwezig, net als de muurschildering.

De 'Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht' strijdt voor het behoud van de muurschildering in Middelharnis.

Locatie
De muurschildering bevindt zich in het bijgebouw, rechts van het voormalige Meijer Theater, gevestigd aan de Vissersdijk in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • De heer Bertrand van den Boogert;
  • Gemeente Middelharnis.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.