Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Vrij Vreugde’ in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is een muurschildering van een man die blaast op een bazuin. De figuur rijst op uit een grote V. Boven de muurschildering is een tekst aangebracht. De schildering is 1 meter 50 hoog en 2 meter breed. Tevens zijn in de ruimte aan weerskanten oranje vlaggetjes geschilderd.

Tekst
De tekst boven de muurschildering luidt:

‘VRIJ VREUGDE’.

De geschiedenis

Het monument ‘Vrij Vreugde’ in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) herinnert aan het bevrijdingsfeest van de Vissersbuurt van Middelharnis. Omdat er geen versiering voor handen was heeft men ter decoratie deze en andere muurschilderingen aangebracht.

Op 16 juli 1945 werd in de concertzaal van hotel Meijer (thans Meijer Theater genoemd) opnieuw een Oranjevereniging opgericht. Besloten werd dat er spoedig een vergadering gehouden zou worden met de buurtverenigingen van Middelharnis. Elke buurt werd verzocht een buurtvereniging op te richten, zodat elke buurt vertegenwoordigd zou zijn op de algemene vergadering. Dit alles ter voorbereiding van het grote feest op 31 augustus 1945, de verjaardag van koningin Wilhelma. Vanwege de Tweede Wereldoorlog had dit feest vijf jaar niet kunnen plaatsvinden.

De huisjes aan de Visserstraat waren op 31 augustus allemaal versierd met slechts één goudsbloem, ook wel bekend onder de volksnamen ‘kroningsbloem’ of ‘oranjebloem’, omdat de plant een historische verbintenis heeft met het hof van de Oranjes. Behalve dat de straat versierd was, was er ook een gezamenlijke broodmaaltijd. Deze werd gehouden in de opslagplaats van de concertzaal van hotel Meijer, dat slechts op een paar meter afstand lag van de Vissersstraat. Om de ruimte wat op te fleuren werden versieringen aan gebracht. Aan weerskanten van de ruimte werden oranje vlaggetjes geschilderd en er werd een muurschildering gemaakt.

De muurschildering is er nog steeds, maar het Visserstraatje is verdwenen. De watersnoodramp van 1953 heeft het rechte straatje verzwolgen. De huizen werden onbewoonbaar verklaard en in 1955/1956 afgebroken. Op de vrijgekomen plaats is nu de gemeentewerkplaats. Alleen het verlengde van de Vissersstraat is nog aanwezig, net als de muurschildering.

De ‘Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht’ strijdt voor het behoud van de muurschildering in Middelharnis.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De muurschildering bevindt zich in het bijgebouw, rechts van het voormalige Meijer Theater, gevestigd aan de Vissersdijk in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • De heer Bertrand van den Boogert;
  • Gemeente Middelharnis.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents