Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Reukers B.V.
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Groenlo, monument bij de R.K Calixtuskerk (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
De R.K. Calixtuskerk (Foto: Architectenbureau Boerman)
Groenlo, monument bij de R.K Calixtuskerk (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de R.K Calixtuskerk in Groenlo(gemeente Oost-Gelre) is een wit natuurstenen kruis met corpus. Het herdenkingskruis is geplaatst op bakstenen voetstuk. Op de voet een gedenkplaat van witte natuursteen is aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEDENK
AAN DE VOET VAN DIT KRUIS
ALLEN, DIE
IN GROENLO EN OMGEVING
SLACHTOFFERS WERDEN
VAN DE OORLOG
1940-1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de R.K Calixtuskerk in Groenlo (gemeente Oost-Gelre) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die tijdens de bezettingsjaren in Groenlo en omstreken door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof achter de R.K Calixtuskerk, gevestigd aan de Kerkstraat te Groenlo (gemeente Oost-Gelre).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.streekgids.nl;
  • www.boerman.org

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht