Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: H. van Remmen
Onthulling: 12 december 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Pastoor Galamaschool.

's-Heerenberg, 'De Goede Herder' (foto: B. van Bohemen/NIOD)
Reliëf kapelaan Van Rooijen (foto: www.berghapedia.nl)
Reliëf Pastoor Galama (foto: www.berghapedia.nl)
Onthulling door kardinaal De Jong, 12 december 1948 (foto: www.berghapedia.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Goede Herder' in 's-Heerenberg (gemeente Montferland) is een bronzen beeld van een herder die zich ontfermt over een onschuldig lam. Het beeld is op een natuurstenen sokkel geplaatst. Achter het beeld is een licht krommende gedenkmuur geplaatst, waarop de namen van oorlogsslachtoffers zijn aangebracht. Aan de linker- en rechterzijde van de gedenkmuur is een portret in reliëf met onderschrift aangebracht van de 'martelaren van 's-Heerenberg': pastoor Johannes IJsbrands Galama en kapelaan Marinus Adrianus van Rooijen. Aan de voorzijde van het monument ligt een glazen gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de glazen plaat luidt:

'NOOIT IS DIT VERLEDEN VOORBIJ.
AAN HEN DIE WEG MOESTEN,
OMDAT ZE ANDERS WAREN.'

Wijziging
De glazen gedenkplaat is in 1995 aan het monument toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Goede Herder herinnert de inwoners van 's-Heerenberg (gemeente Montferland) aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Onder hen waren 25 joodse slachtoffers.

De namen van de 25 joodse slachtoffers luiden: David Bloemendaal, Roidi Jozef Bloemendaal, Tine Bloemendaal, Mietje Bloemendaal-Goudeketting, Johanna Bloemendaal-Ruhr, Geertruida Cohen, Isaak Julius Cohen, Jenny Cohen, Simon Cohen, Roosjen Cohen-de Leeuw, Sophia van Geldern-Cohen, Joseph Jacobs, Sara Evelina Jacobs, Hermina Jacobs-Rosenberg, Benjamin Joseph-Straus, Benno Straus, Joseph Straus, Leopold Straus, Meijer Straus, Sallie Straus, Lea Straus-Jacob, Hedwig Straus-Levita, Abraham Kamp, Herta Kamp en Rosalie Kamp-Cahen.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Onthulling
Het monument is op 12 december 1948 onthuld door kardinaal De Jong.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Molenstraat te 's-Heerenberg (gemeente Montferland).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht