Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hendrik-Ido-Ambacht is een gedenknaald, geplaatst op een voetstuk. Naast de zuil bevindt zich een gedenksteen.

Teksten
De tekst op de gedenknaald luidt:

'PIETER BOOMERT
* VLAARDINGEN
7-6-1920
GERARD v. DORTH
* ZWOLLE
25-10-1915
DAVID RIJKENS
* SLOCHTEREN
28-2-1912
CORNELIS V. TILLAART
ST. MICHIELSGASTEL
27-6-1915
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
MEI 1940'.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'IM MEMORIAM
DAAM DE JONG
05-04-1926
HENDIK-IDO-AMBACHT
ARIE DE PAAUW
10-04-1926
RIDDERKERK
ELIBERTUS
DEN HOLLANDER
17-10-1925
ZWIJNDRECHT

1945-1950
ZIJ KEERDEN NIET TERUG
NEDERLANDS-INDIË.'

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hendrik-Ido-Ambacht is opgericht ter nagedachtenis aan vier Nederlandse soldaten die bij de strijd om de brug over de Noord in mei 1940 zijn gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Pieter Boomert, Gerard van Dorth, David Rijkens en Cornelis van Tillaart.

Tevens worden met het gedenkteken slachtoffers herdacht die in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 december 1946. De gedenksteen is onthuld op 4 mei 1995 door burgemeester de heer J. Broekhuis en een bestuurslid van VOMI Zuid-Holland Zuid, de heer H.C. Clasquin.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de Oude begraafplaats aan de Kerkstraat te Hendrik-Ido-Ambacht.

Bronnen

  • Het Historisch Genootschap van Hendrik-Ido-Ambacht;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Frenk Singewald | 09 aug 2022

In de jaren 80 ging ik elke zomervakantie met opa Frans Singewald een paar dagen op eerder naar de camping. Tijdens deze dagen en vooral avonden kwam regelmatig de oorlog aan de orde. Opa was van 1922, woonde recht tegenover de poort van de begraafplaats aan de kerkweg en heeft met eigen ogen gezien dat de vier gesneuvelde soldaten voor de poort van de begraafplaats werden gelegd.

Zolang ik weet is Opa op dodenherdenking aanwezig geweest bij de ceremonie aan de kerkstraat en vanaf m’n tiende ben ik met hem meegegaan. Nu bijna 40 jaar later is het helaas niet mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij de ceremonie. Medio 2012 is Opa op 89 jarige leeftijd overleden. Dat jaar is ook mijn zoon voor het eerst meegegaan op 4 mei naar de kerkstraat. Op Opa’s sterfbed hebben we met elkaar afgesproken dat de traditie van het eren en herdenken van de slachtoffers voortgezet zal worden. 4 Mei is nu de datum waarop we zowel de slachtoffers als onze Opa herdenken en we hopen volgend jaar weer aanwezig te kunnen zijn aan de kerkstraat, ikzelf maar zeker ook mijn kinderen.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents