Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 8 mei 2003
Adopteer dit monument.

Wolvega, plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis (foto: gemeente Weststellingwerf CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis te Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEVALLEN IN DE STRIJD
TEGEN DE DUITSE
OVERWELDIGER
IN DE MEIDAGEN
VAN 1940:

HEDRIKUS ANTHONIUS
DIJKSTRA

JOHANNES HENDRIKUS
VAN DER HOEFF

HEINE ANDRIES
DE JONG

SIJBRAND
VAN DER MEULEN

GEERT
DE VRIES

FREDRIK
WAPSTRA'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis te Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan zes Stellingwerfse militairen die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Hendrikus Anthonius Dijkstra uit Peperga, Johannes Hendrikus van der Hoeff uit Spanga/Scherpenzeel, Heine Andries de Jong uit Oldetrijne, Sijbrand van der Meulen uit Wolvega, Geert de Vries uit De Hoeve en Frederik Wapstra uit Wolvega.

De oorlogsslachtoffers liggen op diverse plaatsen in Nederland begraven. Enkelen zijn overgebracht naar de militaire begraafplaats op de Grebbeberg in Rhenen of naar het ereveld in Loenen. Een zevende naam is niet op het gedenkteken aangebracht, omdat de naam van deze Stellingwerfse militair (Kornelis Wind) reeds herdacht wordt op het monument aan de Thialfweg in Heerenveen en op het tableau aan de kerkmuur aan de Midstraat te Joure.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 mei 2003 door burgemeester Remco Heite en initiatiefnemer Wiebe de Vries. Bij de plechtigheid zei de heer De Vries het volgende: 'Vandaag is het dan zover dat we met elkaar een plaquette mogen onthullen die is aangebracht aan het oude voormalige gemeentehuis, omdat we menen dat dit gebouw in het patroon past, aangezien destijds de oproepen voor de militaire dienstplicht vanuit dit gebouw werden verzonden.'

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel van het voormalige gemeentehuis (nu VVV-kantoor) op de hoek Heerenveenseweg/Van Harenstraat te Wolvega (gemeente Weststellingwerf).

Bron
Leeuwarder Courant van 2 mei 2003.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht