Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Nicolaas A. van der Kreek (31-01-1896)
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Basisschool De Rank.

Harderwijk, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Harderwijk, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Harderwijk is een zuil, bekroond met een staande vrouwenfiguur die een gevallen verzetsman ondersteunt. Het gedenkteken is vervaardigd uit één stuk natuursteen.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'VOOR HEN DIE
HUN LEVEN
GAVEN VOOR
ONZE VRIJHEID
1940 - 1945'.

Symboliek
De vrouw symboliseert het deel van het Nederlandse volk dat door liefde voor de vrijheid van zijn of haar land gedreven, geestelijk en stoffelijk een steun wil(de) zijn van hen die hun leven in de waagschaal stelden in hun verzet tegen de overweldiger.

Restauratie
Het monument is gerestaureerd in 2008, op initiatief van oud-raadslid Dim van Rhee.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Harderwijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950. Het gedenkteken is gerestaureerd in 2008 en op 23 mei van dat jaar opnieuw onthuld door burgemeester John Berends.

Bronnen

  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht